Schrijf je in op onze e-News en ontvang één keer per maand informatie over het reilen en zeilen binnen de ULM-luchtvaart

Coronavirus : gevolgen voor onze luchtsport

Pin It

Coronavirus : gevolgen voor onze luchtsport.

 

Beste leden,

 

We zitten in een crisis waarvan we enkel het begin nog maar gezien hebben.  Alle aandacht moet nu gaan naar het voorkomen van verdere besmettingen en naar het ondersteunen van al diegenen die hulp verlenen aan de slachtoffers.

Wij moeten ons dagelijks leven daaraan aanpassen.

 

We blijven in ons kot – en respecteren het vliegverbod voor VFR vluchten.

 

Notam :

B1410/20
From:19 MAR 20 17:22 Till:05 APR 20 11:00
Text:BELGIAN AIRSPACE: VFR FLT PROHIBITED, EXC MEDICAL, POLICE, SAR, STATE, MIL, MAINTENANCE, TECHNICAL INSPECTION FLT AND FLT TO ASSURE FUNCTIONING OF THE STATE

 

Anderzijds vernemen we dat de examens bij DGLV worden uitgesteld.DGLV - SUBJECT: COVID-19 – uitstellen examens  
 
In het kader van de ‘social distance’ maatregelen aangekondigd door de Eerste Minister op 12 maart 2020 en met als doel om de verspreiding van de corona-epidemie tegen te gaan, zijn de theorie-examens voor het behalen van een vliegvergunning (ATPL, CPL, IR, PPL, LAPL, ULM, BALLON nationaal), de didactische examens voor het behalen van een bevoegdverklaring instructeur ULM of PARAMOTOR en de radio examens,  uitgesteld 
tot minstens 03/04. De situatie wordt op de voet opgevolgd. Zodra de examens opnieuw kunnen opgestart worden, nemen we contact met u op voor een nieuwe datum.  

We hopen dat onze leiders, in eigen land en in Europa de juiste beslissingen nemen en ons tegelijk laten hopen op de periode nadien.

 

Het normale dagelijkse leven, heel onze maatschappij en onze economie is tijdelijk overhoop gegooid.

 

Vliegen behoort op dit moment tot onze dromen, voor nadien.

 

Niettemin willen we ook al nadenken over die periode nadien.  Al was het maar omdat sommige problemen om een oplossing zullen vragen.

Verlenging van vergunningen bijvoorbeeld.  Wat als je vergunning verloopt in deze periode, je niet voldoende vlieguren hebt, geen checkvluchten meer kunnen uitgevoerd worden om je bevoegdheden te behouden?  Als je moeilijkheden ondervindt om je medical te verlengen?

 

 

EASA heeft, samen met de nationale luchtvaartautoriteiten (DGLV voor België)  voor de commerciële luchtvaart gelukkig al enkele belangrijke maatregelen genomen.

DGLV heeft een apart luik ‘Corona’ op hun website gezet.

 

Link : https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/covid_19_coronavirus

 

Prima initiatief!  Officiële informatie op een officiële website is de beste garantie op correcte informatie.  Dat voorkomt veel onduidelijkheden.

 

Voor nationale vergunningen (niet-EASA) blijven echter dezelfde problemen echter nog onopgelost.  Dat moet nog bekeken worden door DGLV.

We pleiten voor een ‘algemene oplossing’ zoals voor de commerciële piloten die ook op de website van DGLV zouden gecommuniceerd worden.

Wij kunnen daar dan naartoe verwijzen en zo heeft iedereen dezelfde en correcte informatie.

Dat verhindert ook dat de diensten van DGLV overbelast worden met vragen, die met de dag talrijker zullen worden.

 

 

Goed nieuws!

 

Samen met VVMV hebben we DGLV aandacht hiervoor gevraagd.

DGLV heeft zich geëngageerd om oplossingen te zoeken.  Wij willen daarbij helpen op een pragmatische manier.

 

DGLV heeft ons meegedeeld dat ze die problemen binnen de luchtvaart willen bekijken: geldigheid van theorie-examens, overschrijden van deadlines allerhande e.d.

 

Er zijn ook talloze gelijkaardige problemen, buiten de luchtvaart: geldigheid van je schouwingsbewijs van je auto bvb, of van zovele andere tijdelijke vergunningen.

Een algemene oplossing zal zich dus opdringen.

 

Onze suggestie :

 

Laat ons zoeken naar een manier om de hele ‘Corona’ periode te ‘neutraliseren’.  Doen alsof de tijd is blijven stilstaan. 

Dat is pragmatisch, op zijn Belgisch.  Waar we sterk in zijn.

Samen met VVMV willen we een soepele oplossing bepleiten bij DGLV.

 

First things first….

 

Maar laat onze eerste zorg in deze bange dagen uitgaan naar diegenen die het op dit moment nodig hebben.
Al de hulpverleners, die dag en nacht klaar staan voor de slachtoffers van de crisis. Aan al degenen die onze maatschappij verder doen draaien, van hoog tot laag.

 

Maar laat ons ook dromen voor de periode na de crisis.

Dromen hoe we al die helden van vandaag kunnen belonen, waarom niet met een vlucht? Al diegenen die zoveel gegeven hebben: Hen laten delen in onze dromen.  Samen dromen en dankbaarheid tonen!

 

 


 

 

ULM in images

001
002
003
004
005
006
007
008
009
010
011
012
013
014
015
016
018
019
020
021
022
023
024
026
027
028
029
030

LOGIN

Gebruikersaccounts worden enkel voor actieve leden goedgekeurd! Ben je geen lid van de federatie? In dat geval kan je pas aanmelden als ook je lidgeld betaald is.